08 april 2009

Mental Discipline of Cycling


Niet een evenement wat op de Fietsplannen kalender te zien was maar wel eentje waar een aantal Fietsplanners met hart en ziel (vooral dat laatste) aan hebben meegewerkt is de opname van de korte super 8 (8mm) film: 'Mental Discipline of Cycling'.

Het verhaal begin bij een avondje uit in Studio-K (bij mij om de hoek) samen met Evelien en Erik. In Studio-K werd een avond gehouden vol met korte (3 minuut 20 om precies te zijn) super 8 filmpjes georganiseerd door Ed van Straight 8 en door Jaap uit Amsterdam. Het concept van Straight 8 bestaat uit het filmen van een super 8 filmpje (en die duren altijd maximaal 3 minuut 20 want meer past er niet op zo'n cassette) en het maken van een aparte soundtrack (want op een super 8 film staat geen geluid). Vervolgens stuur je de film en soundtrack op naar Straight 8 in Engeland waarop Ed en vrienden de film ontwikkelen en de soundtrack er bij zetten. Vervolgens beoordelen ze of de film goed genoeg is om getoond te worden tijdens 1 van de 'legendary' Straight 8 screenings in een bioscoop ergens in Europa. Het gaat dan om >150 inzendingen waaruit ze er iets van 20 kiezen. De allerbeste films van het jaar worden zelfs op het filmfestival in Cannes getoond. De grap is dat als jouw film wordt uitgekozen dan is de eerste keer dat je je film te zien krijgt in de bioscoop. Wordt je film niet uitgekozen dan kun je de DVD terug gestuurd krijgen voor je eigen videoavondje..

Tijdens de bewuste avond in Studio-K vond er een loterij plaats voor het goede doel. Dit goede doel was geld voor onderzoek naar leukemie waar de eerder genoemde Ed van Straight 8 ook aan mee doet in de vorm van de jaarlijkse wielertocht The Fireflies Ride. Hiervan is onlangs een fraai fotoboek verschenen bij Rapha (de jongens die ook het prachtige Rouleur wielertijdschrift maken), maar dat enigszins terzijde. Evelien won tot haar grote verbazing deze loterij en kreeg als prijs de mogelijkheid om mee te doen met de Straight 8 "competitie" voor 2009.

Dus wij aan de slag.. Evelien als regisseuse, Erik als scriptschrijver, Arie als leverancier van de soundtrack en ik als producer. Een thema was al snel gevonden (vampiers, wielrennen, rondemiss) en Erik toonde zich een ware verhalenverteller. Al snapt tot de dag van vandaag nog steeds niet iedereen waar de film nu eigenlijk over gaat, maar dat is dan ook weer precies de bedoeling. Jaja, ingenieus.

Hierna volgde een periode van voorbereiding waarin o.a. de super 8 camera van Jaap werd geleend, het script werd verfijnd, de overige acteurs werden opgetrommeld (Rene, Marianne, Iva), de borden voor de titel en aftiteling werden gemaakt, de locatie werd gekozen en de diverse attributen werden gekocht danwel van zolder gehaald. Ook werd in Mallorca de geleende camera uitgetest en werd het eerder op deze blog genoemde vakantiefilmpje 'Fietsplannen in Mallorca' geschoten. Na deze vakantie was de dag van de waarheid aangebroken. We hadden de, bij Fietsplanners wel bekende, Ruiterberg vlakbij Doorn uitgekozen als locatie. Lekker rustig op een zondag dachten we. Haha. De voorbij zoefende fietsers hadden in ieder geval wel iets om naar te kijken!

De filmdag verliep voorspoedig wat de crew betreft. Het valt wel behoorlijk tegen wat er allemaal komt kijken om slechts 3'20" op film te zetten maar al doende leert men. Het was in ieder geval erg leuk om te doen! We maakten het onszelf ook niet eenvoudig met in totaal 40 scènes waarondere enkele korte flashes (van 1 of enkele frames) en opnames vanuit een rijdende auto. Enige acteerlessen hadden waarschijnlijk ook geen kwaad gekund maar laten we eerst maar eens wachten wat het resultaat wordt. In ieder geval is de soundtrack van Arie (Acid Cycling) erg strak!

Uiteraard gaan we nog niet alles verklappen maar toch hier alvast een voorproefje uit het script:
NrDuur (s)SceneDetailsCamera positieActeurs
54De fietser van voorDe camera kijkt de fietser in zijn gezicht, we zien achter hem nog een lege weg, de fietser buigt zijn gehelmde hoofd iets naar voren op het eind van deze shot.rijdend, voorEdgar
51Flits van vrouwWe zien een hele korte flits van een schaars geklede vrouw in rondemis outfit, het is zo kort dat je je afvraagt of je het zag en wat je dan zag.vast, voorMarianne


Kijk voor een select van mijn foto's genomen tijdens de shoot op mijn Flickr set en voor al mijn foto's op Crazy Rabbit's World Turner site. Tip: installeer de CoolIris browser plugin voor optimaal kijkplezier.Wordt vervolgd!

PS: als iemand nog eens op de Ruiterberg fiets kijk dan even of er toevallig een vampiertand op de grond ligt. Ik ben er eentje kwijt namelijk..

3 opmerkingen:

bokkie zei

Spannend, kan niet wachten tot de premiere. Lycra i.p.v. een smoking neem ik aan?

Bananeman zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bananeman zei

Check ook nog even de diashow (met originele soundtrack!) van de film shoot.

Er is een fout opgetreden in dit gadget