17 september 2006

Rondje Markermeer - Een Verslag


Alex en ik hebben weer 150km in de benen zitten. Gisteren hebben we namelijk een rondje om het Markermeer gefietst. Een fraai tochtje met tegenwind, zij wind, rug wind, zeemeeuwen, desolate dijken, polders, mooie Noord-Hollandse dorpjes en niet te vergeten viaducten.

We dachten eerst aan een rondje van zo'n 100km maar toen kwam ik op de GPS Tracks website de IJsselmeerronde tegen. Dat leek ons wel een fraai rondje.

Dus begonnen we rond lunchtijd met een prachtig zonnetje en fietsten richting Diemen. Nog niet eens buiten Amsterdam reed Alex al lek. Het duurde even voordat we het nieuwe binnenbandje er lekker op kregen en voordat Alex met zijn handpompje met pistoolgrip er voldoende lucht in had gekregen. De 11 bar die zijn banden kunnen hebben kun je wel schudden met zo'n pompje maar hij kreeg er toch genoeg lucht in. Daarna fris door naar naar Diemen, door Muiden en de brug over naar Almere. Daar raakten we wat van de route af en kwamen toch per ongeluk dwars door het centrum van deze stad gereden. Na alle NS stations van Almere gezien te hebben sloegen we links af en kwamen na een paar fraaie stukjes eindelijk het Markermeer tegen. De route zoals je hierboven ziet klopt dus niet helemaal met wat wij gefietst hebben.

Met de Oostvaardersplassen aan de rechterhand was het over de erg lange rechte weg naar Lelystad. Als je achterom keek leek het net een David Lynch achtige setting. In Lelystad-Haven was het even zoeken naar wat te eten. Het steakhouse had de keuken nog niet open, het trendy restaurantje aan de haven liet ons onze fietsen ook maar niet in de buurt van het terras plaatsen, maar gelukkig kon de lokale snackbar ons prima bedienen.

We twijfelden toen nog even om gewoon om te keren want we zaten toen nog maar net iets over de 50km en het was inmiddels al ver in de middag en we waren behoorlijk lam (van de zon, het werk, het fietsen, ik weet het niet). Maar we moesten een goed verhaal hebben voor op de Fietsplannen weblog dus toch maar door gegaan, de Houtribdijk (ook bekende als de Markerdijk) over naar Enkhuizen.

Dat bleek een flink lang dijkje te zijn. Het eerste stuk met de kop in de wind op slecht wegdek maar gelukkig draait de weg al vrij snel naar het noord-westen en kregen we de wind schuin achter. Ook werd de weg gelukkig een stuk beter. Bij Enkhuizen aangekomen een beetje binnendoor door fraaie dorpjes als Venhuizen en Hem. In Hoorn fiets je zo ongeveer het terras op waar het halve dorp gezellig bier loopt te hakken. Wij echter hadden nog een km of 60 voor de boeg dus hielden het bij onze bidonnetjes maar de gedachte aan bier bleef.

Na een korte break langs de proviciale weg naar Oosthuizen, Edam en Volendam, onderweg nog even bijtanken bij een tankstation. Vervolgens door naar Monnickendam en naar Broek in Waterland. Daar met de zeer mooie ondergaande zon nog even een stukkie langs het water naar Amsterdam-Noord. Daar zocht Alex het pontje op en ik de Schellingwoude brug. Dit was inmiddels in het donker trouwens.

's Avonds op de bank bleek er weinig puf meer in te zitten en zorgden met name een Masters of Horror episode (iets over een kelder) en de rondborstige dames van Russ Meyer nog voor wat vertier. Alex kon de ogen niet echt open houden en een goed gesprek met Erwin, die even langs kwam, zat er ook niet echt meer in. Alex maar een matrasje aangeboden want die lange 4 kilometer naar huis fietsen, dat was toch wel erg veel van het goede.

Al met een al een erg fraai rondje, waarbij ik zelf de nog wel volgende leerpuntjes wil noteren:

  • ga op tijd weg

  • neem altijd lampjes mee

  • neem ook mijn gele lenzen voor de zonnebril mee (om te verwisselen)

  • neem een fototoestel mee

  • probeer wat minder aan bier te denken


8 opmerkingen:

bokkie zei

Godsnondeju,

Toen Erwin een paar jaar geleden deze route uitstippelde deden we er 180km over. Moet ik hem toch eens op aanspreken.
En die Markerdijk is een echte killer met tegenwind!

P.s. Het schijnt dat Erwin een Koga racefiets op het oog heeft!

DiRene zei

neem altijd lampjes mee

uuhh?

2 grote koplampen en een dikke batterieje???

Anoniem zei

Zeker een gave route!!

Heb hem gister voor het eerst gereden, was erg mooi.

Alleen zijn ze bezig met het fietspad van Enkhuizen naar Lelystad, vanaf enkhuizen heerlijk over een nieuw fietspad maar de laatste 3km was het zand, dus toen moest ik tussen de auto's door.

19-10-07 zijn ze klaar dus dan misschien nog een keer.

Anoniem zei

Vandaag voor het eerst een rondje Markermeer gereden. De bewijzering van de wegen voor fietsers in Almere is een ramp. De kilometer aanduidingen kloppen niet, en ook de borden wijzen soms de verkeerde kant op. Je wordt een wijk ingestuurd, en dan houdt elke indicatie op. Maar het was ondanks het dwalen in Almere, een mooie tocht.

Laurens zei

Ik ga deze route ook binnekort rijden maar wou nog even zeggen dat je niet perse door almere hoeft... als je direct na de brug van muiderberg komt links gaat kan je gewoon langs het meer naar Lelystad fietsen.
Misschien was het in 2006 anders maar goed wel handig voor mensen die het nog willen gaan rijden.

Anoniem zei

Het is inmiddels 2009, de dijk Lelystad Enkhuizen is top wat wegdek betreft. Een tip: vanaf de Hollandse brug van Muiden naar Almere kan je het best Lelystad-Haven aanhouden, dan hoef je niet door Almere. Want dat is echt een zoektocht. Overigens ben ik zelf fout gereden door onduidelijke bewegwijzering in Amsterdam. Toch totaal 149 km.

steve zei

Ik heb de tocht ook gefietst 145 km met windrichting NO 4. Ik heb er zeer goede herinneringen aan.

Unknown zei

Gisteren gereden met mijn dochter op... de motorscooter..! HEERLIJK!