10 september 2006

Gerrie Knetemann Classic - Een Verslag

Gisteren hebben Erwin, Crazy Killer Rabbit, en ik zoals aangekondigd de allereerste Gerrie Knetemann Classic gereden.

Het was een geweldig mooie tocht met een super organisatie en super weer.

Omdat het een open start betrof vertrokken we redelijk relaxed rond een uurtje of 08:00 richting Akersloot. Na enige omzwervingen met de auto door Noord-Holland (want al woon je in Amsterdam, je komt toch niet elke dag in Akersloot) zijn we we de tocht gestart om 09:23.

De route begon van Akersloot door de Beemster naar Amsterdam Noord. Zeer fraai en op een zaterdag ochtend heerlijk rustig. Omdat we vrij laat begonnen hadden we ook geen last van grote pakken wielrenners. De echte snelle jongens en meisjes waren al lang en breed onderweg en de iets langzamere fietsers kon je eenvoudig in kleine plukjes inhalen.

(nee, je kijkt hier niet naar Alex)

Wel werd al redelijk snel onze weg verstoord door een tweehonderdtal koeien die over de weg werden geleid. Op zich bood dit een welkome drinkpauze maar menig wielrenner die op deze zwartwitte dames stond te wachten begon toch al snel te piekeren over de daling van de gemiddelde snelheid. Een enkele held waagde zich met zijn fiets tussen de dieren maar de meesten bleven toch maar eventjes wachten tot de dames weer netjes door de boer in de wei waren geleid.

Na een rustpauze rond de 55km (met prettig icedcoffee-achtig spul en, uiteraard, bananen) was het verder (tegen we wind in) riching Purmerend. Gelukkig gingen we snel van de provinciale weg af en fietsten we langs de oostkant van Purmerend. Daarna was via bijzonder mooie wegen (en nu weer veel met de wind mee) richting Heerhugowaard. Op dit stuk was het ook dat we eeen klein stukje fietsten met twee dames (ok, en ook met nog met een heer, haha). Of het Marije en Saar waren weet ik niet. Uit het gastenboek:
Zo ook bij Purmerend waar ik twee meiden passeerde. Daar stond de wind behoorlijk tegen, dus kropen ze meteen achter m’n brede rug. Na 5km kwam er eentje langszij, en vroeg of ik het niet erg vond om te knechten voor ze. Tja, op zo’n charmante vraag, antwoord je uiteraard: “Tuuuurlijk vind ik dat niet erg, blijf lekker zitten. Ik moet tóch die kant op”. [..] Bij de eerste van de drie uitstekend verzorgde bevoorradingsposten bleken de meiden uit Amsterdam te komen. Marije en Saar fietsten wel veel, maar eigenlijk nooit naar het noordwestelijk kustgebied. Ze genoten volop.
Ergens onderweg in dit eerste stuk (ik weet niet meer waar) werden de eerste foto's van ons genomen door het Aktie Foto team, zoals deze:

(P.S.: dit is een preview, de daadwerkelijke foto's volgen later)

Onderweg werd er uiteraard het een en ander aan mueslirepen naar binnen gewerkt, zoals ook te zien is aan de volgende foto (met dank aan Uw fietsende fotograaf, Crazy Rabbit):


Na wederom een fijne pauze werd de weg vervolgd richting de kust. Boven Alkmaar om ging de weg naar Schoorl. Daar ergens raakten we een klein stukje de route kwijt; met name omdat een snelle mountainbiker voor ons ook de verkeerde weg in schoot. We hadden al vrij snel snel door dat dit niet de route kon zijn en draaiden om (vandaar en vanwege die koeien onze ondergemiddelde eindtijd, haha).

Na een erg mooi stukje door de bossen langs de kust en een klein tussensprintje voor de camera


was het rond kilometerstand 130 (volgens de officiele routebeschrijving) tijd voor de laatste pauze. Erwin, denkend aan zijn eindtijd (en misschien ook wel aan de twee dames die nu een stuk voor ons uit reden), stond te popelen om verder te rijden. Ik echter kreeg de trappers nauwelijks meer rond dit laatste stuk en Erwin vervolgde het laatste stukje dan ook zijn eigen weg. Verrassend snel hierna was het einde al in zicht. Volgens onze tellers rond de 145km maar volgens de de officiele routebeschrijving op 152,1km.Eenmaal aangekomen in Akersloot kochten we een paar biertjes, het fraaie boek "De Kneetstory" en een paar KIKA loten. Helaas wonnen we noch de koelkast, noch de fraaie fiets.

Onze eindtijden waren als volgt (waarbij de totale afstand van 150km volgens ons eerder 145km was, maar ach):
PltsNaamTotaalTijdSnelheid
367Erwin Bolwidt5:30:3727,223
385Edgar Vonk5:32:3927,056


Voor wie geinteresseerd is, hier is de complete routebeschrijving.

Al met al een super tocht! Volgend jaar zeker weer wat mij betreft. En erg jammer Alex, dat je er niet bij kon zijn.

Als laatste nog een waarschuwing voor al ons fietsers. Dit werd door Wil Luppers op het gastenboek van deze classic gepost:

bij deze wil ik laten weten dat mijn broer louis op za 9 sept tijdens de gerrieknetemanclassic een hartinfarct heeft gehad. ik laat dit weten als een waarschuwing voor andere renners, mijn broer is een ervaren renner en ex-wedstrijdrijder dus hij kent zijn lichaam goed hij is kerngezond en erg sterk [..]

6 opmerkingen:

Killer Rabbit zei

Was inderdaad een mooie tocht.

bokkie zei

Het klinkt allemaal erg goed. Hoop dat ik er volgend jaar ook bij ben.

En euh.. ik wist niet dat jij zulke sprintkwaliteiten had zeg. Vandaar dat Grazy Rabbit niet met je naar de finish wilde rijden!!!

Bananeman zei

Het is meer dat ik het eerst op het idee kwam om er een sprint van te maken..

Anders had ik echt wel het na kijken gehad.

And let me tell you, that's not a pretty sight! ;-)

bokkie zei

Tjongejongejonge...

"He Erwin..."
Je plaatst een versnelling en gooit er een tandje bij.
"zullen we er..."
Je zet nog een keer aan en dan vlak voor de finish.
"een sprintje van maken?"
Dan zet je je recht, zorgt dat de sponsor goed zichtbaar is en glimlacht.
De fotocamera klikt en bijna wordt je nog gepakt door Erwin.

Smerig Ed, heel smerig! ;-)

Bananeman zei

Eh, nee volgens mij zei ik er zelfs niks bij..

Ik zette gewoon ff aan zonder iets te zeggen.

Laag, ik weet het.. Maar het levert wel mooie foto's op!

Killer Rabbit zei

Ed ziet cameras gewoon iets sneller dan de gemiddelde persoon. Zal wel door die TV ervaring van 'm komen.