28 juli 2006

Fietsen in de Vogezen

Afgelopen vakantie zijn Debby & ik naar de Vogezen geweest. Achterop de auto hadden we voor het eerst een “twinny load” gemonteerd en zo kondende fietsen dus ook mee.
Niet alleen onze nieuwe fietsendrager is bevallen, ook de Vogezen viel bij ons erg in de smaak!

De eerste fietstocht die we gemaakt hebben ging vanuit Kruth via de “watervallen van Sinterklaas” over de Col ‘d Oderen(884 m) richting Ventron. Via La Bresse zijn we over de Col du Bramont (956 m) terug naar Kruth gereden. Vooral de afdaling was erg spectaculair met veel haarspeldbochten helemaal tot aan Wildenstein toe.

De benen hadden de eerste test goed doorstaan en daarom werd besloten dat de Grand Ballon de eerstvolgende uitdaging zo zijn. Wederom vertrokken we vanuit Kruth richting St. Amarin. Bij Willer sur Thur begon de beklimming die een totale lengte heeft van 16 km.
Ook deze dag was het weer ongenadig heet (35 graden), maar gelukkig hadden we veel beschutting van de bomen. Pas toen we op de Col Amic (825 m) kwamen reden we voor het eerst vol in de zon maar eenmaal op deze hoogte was het gelukkig een stuk koeler.Nadat we over de Grand Ballon (1424 m) waren gereden bleven we redelijk op de zelfde hoogte en zijn zo verder over de prachtige Route des Cretes richting Le Markstein gereden.
Bij Le Rainkopf zijn we afgedaald en via Col de Bramont reden we weer terug richting Kruth.

Samen met Marco en zijn gehuurde Gigant zijn Debby & ik vanuit Munster richting Schnepfenriedwasen gereden. Via Le Breitfirts (1280 m) zijn we weer de Route des Cretes opgereden. Bij Le Hohneck hebben we wat gegeten en toen Debby & Marco gingen “uitbuiken” heb ik snel nog even Le Hohneck (1362 m) beklommen.
Nadat het eten wat was gezakt zijn we verder gereden richting Col de Schlucht (1139 m) en bij het Lac Blanc zijn we de Route des Cretes weer afgegaan. Vanaf hier zou het theoretisch gezien alleen nog maar afdalen moeten zijn maar Col de Wettstein (882 m) gooide wat roet in het eten. Gelukkig was het na dit laatste opstakel verder wel weer een makkie.

Wat mij betreft zijn de Vogezen een echte aanrader. Naast dat het redelijk dichtbij is en je er flink kunt klimmen, boven de 1000 meter, is het grotendeels ook nog een natuurpark. Eigenlijk is er maar een nadeel; er zijn niet super veel goede wegen. Dat betekend dat er op de wegen veel verkeer is en dat je behoorlijk je best moet doen om de drukte te ontwijken, maar het is gelukkig wel mogelijk.


Met dank aan: Rotterdam Vormgeving

4 opmerkingen:

Bananeman zei

Klinkt goed!! Daar wil ik ook nog wel een keertje heen.

Killer Rabbit zei

Klinkt inderdaad leuk. En cool. Leuk voor een uitje.

Kees zei

Op deze pagina vond ik wat routes op kleinere wegen wel allemaal rondom een fietshotel, maar wel bruikbaar:
http://40f.nl/hMofhy

kreezienonkel zei

ik ga er sedert 5 jaar elk jaar opnieuw, periode eind mei, begin juni. Het is er heerlijk om te fietsen !