06 juli 2008

Jan Janssen Classic 2008


Op zaterdag 21 juni vond de 2008 editie van de Jan Janssen Classic, a.k.a. De Hel van Wageningen, plaats.

Ik reed de 110km route samen met mijn collega's van het Info.nl wielerteam (today we make kilometers, not web sites) en Eric "Limoneira" de V. Ivo en Leon Vitamin C waren ook van de partij maar op de dag zelf heb ik ze niet gezien. Zoals de organisatie het zelf uitstekend verwoordt "beleefden we een zeldzaam mooie fietsdag, met windstil weer, 20 tot 22 graden en vooral in de middag veel zonne-uurtjes". Dat deden we samen met een kleine 6000 andere fietsliefhebbers.

De route was grotendeels dezelfde als die van de Veenendaal - Veenendaal toerklassieker en dus bevonden we ons op bekend terrein. Jammer was wel dat de 110km route de Posbank en de andere klimmetjes van de Veluwe niet aandeed maar gelukkig kregen we nog genoeg te klimmen met de Amerongse berg, de Grebbeberg en de Italiaanse weg. Ondanks dat de afstand niet super lang was voelde ik het toch behoorlijk in de benen.


Ook al bestond de Info.nl wielerploeg niet uitsluitend uit ervaren wielrenners, er werd toch best aardig door gefietst door de heren en dame collega. Chapeau!

De voorbereiding was overigens ook erg goed, gelijk aan elk initiatief wat we bij Info.nl aanpakken. De inhoud van de aan de wielerploeg door de ploegleiding gegeven presentatie (de kick-off zeg maar) bevatte de volgende onderdelen:
  • Duizend doden sterven
  • Andermans bordje leegeten
  • Ploegentactiek
  • Snot voor de ogen fietsen
  • In iemands hol kruipen
  • Wieltje zuigen
  • Er een lap op geven
  • Uitbollen
  • Een leuke trip!

Het was die dag precies 40 jaar geleden dat Jan Janssen de tour won. Zowel Jan zelf, de man die hij toen klopte, Herman van Springel, als enkele andere oudgedienden zoals Rini Wagtmans en Henk Lubberding waren van de partij. En als je de laatste editie van De Muur hebt gelezen dan weet je dat Jan nog bijzonder aardig kan fietsen: "Een kerel van 68 fiets je niet naar de klote".

De welpies op mijn en Ivo's helm mochten helaas niet helpen voor de die avond gespeelde wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Rusland in de Euro 2008. Volgende keer maar een fles vodka op m'n helm monteren?

Na afloop kocht ik de DVD Jan Janssen: De Tour van 1968 (een NOS documentaire uit 2001). Erg leuk om te zien.

TV Gelderland had die dag een aardig nieuwsitem over de Jan Janssen Classic (spoel door naar de 07:00 minuten).

Zie mijn set op Flickr voor meer foto's.

1 opmerking:

bokkie zei

Nondeju, klinkt allemaal goed zeg. Begreep van RTV Gelderland dat jullie Jan, de eerste Nederlandse Tourwinnaar, er na 50 kilometer afgereden hebben. Chapeau!

Er is een fout opgetreden in dit gadget