28 juli 2010

Fietsplannen in Byron Bay, Australië


Fietsplannen komt nog eens ergens! Dit keer was een delegatie van Fietsplannen, bestaande uit mijzelf en de tegenwoordig in Australië (Brisbane) verblijvende Fietsplanner Fielt, afgereisd naar het hipp(i)e strand- en surf dorp Byron Bay voor een dagje op de mountainbike.

Vanuit Brisbane is het slechts 2 uurtjes met de auto naar Byron Bay, alwaar de backpackers (voor zover die er waren trouwens) surfles kregen of nog in hun hostel lagen. Byron Bay staat bekend om de (backpacker) party scene en ook om de surf. Wat minder om het mountainbiken maar sinds twee jaar zijn Braden en Sally met hun Mountain Bike Tours actief in het gebied. Aanvankelijk wilden we een georganiseerde tour doen met ze maar later kozen we toch alleen voor het huren van twee (gloed nieuwe) mountainbikes. Voordeel is dat je dan kunt doen wat je wil. Nadeel is dat je dan niet op alle mooie plekjes (lees: mountain bike trails) komt. Gelukkig kregen we er wel een Garmin 705 bij inclusief routes om uit te kiezen.

Wij kozen de Crystal Castle route; een rondje via Bangalow met een optionele loop naar Crystal Castle zelf, een soort spirituele hippie tuin in de heuvels als ik het goed begrijp (nee, we hebben Crystal Castle zelf niet gehaald, later meer daarover). De fietsen waren perfect, het weer prima (wel een buitje 's middags maar dat stelde niet heel veel voor), de benen redelijk (sommige benen iets meer redelijk dan anderen). Het Fietsplannen shirt paste iedereen gelukkig ook nog (net, haha). Na een aantal mooie en vrij pittige klimmetjes belanden we in het gezellige dorp Bangalow waar we onszelf trakteerden op een goede koffie met cake:


De route ging (helaas) vrijwel geheel over de weg, maar gelukkig over het algemeen wel over fraaie rustige wegen. De stukken waar we over de 80km weg moesten met veel verkeer langs ons heen waren niet zo prettig. Australiërs zijn toch wat minder gewend aan fietsers op de weg, hoewel het wel steeds beter wordt. Na veel klimmen en dalen fietsten we nog een stukje richting Crystal Castle maar draaiden al vrij snel om toen we er achter kwamen dat we dezelfde weg weer terug moesten nemen. Gelukkig ging de GPS route terug wel via een mooi kort stukje off-road. Daarna was de navigator (ja, ik) een beetje in de war en fietsten we verkeerd richting snelweg (hoewel je daar over het algemeen wel op mag fietsen in Australië is dat niet bepaald relaxed). Dus weer terug naar de route en via een erg mooie afdaling (reduce speed!) kwamen we weer op de weg naar Byron Bay.Vlak voor Byron Bay maakten we nog even de (navigatie) fout door rechtdoor te fietsen, recht in een stuk waar ze bezig waren met de weg, in wat leek op zand maar wat gewoon een grote bak modder bleek te zijn. Off the road dus. Daar gingen onze maagdelijke MTBs.. Het was vlakbij een auto wasstraat maar dat leek ons ook weer wat overdreven dus thuis bij het appartement maar de slang gepakt en snel schoon gespoeld. Braden deed er gelukkig totaal niet moeilijk over. Het blijven MTBs natuurlijk.

Moe maar voldaan na een km of 70 (en een max hartslag van 187; en dat kwam niet door de backpackers) een lunch gepakt bij het strand en weer naar Brisbane op aan. Daar aangekomen vielen deze Fietsplanners al snel neer voor een schoonheidsslaapje maar dat hadden we ook wel verdiend!

Meer foto's van Byron Bay en omgeving op Flickr.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Meer fietsplannen-shirtjes te zien Down Under, dan tijdens de Tour...

Edward

bokkie zei

Hola Ed & Erwin, Dat was leuk om te lezen en te zien. Mooi om de Rooie Bosduivel eens met een Fietsplannen shirt te zien! Heb je foto's op Flickr ook nog bekeken, ook mooi!
Veel plezier met de verdere trip. Hou ons op de hoogte!

Groet,

Mark

Er is een fout opgetreden in dit gadget