30 augustus 2007

Maastricht – Bouillion – Maastricht

De weersvoorspellingen waren goed. De route was uitgestippeld en de jeugdherbergen geboekt. Alles was uitstekend geregeld, behalve dat ik dacht dat we op zondag zouden vertrekken en dat moest natuurlijk zaterdag zijn. Gelukkig belde Erwin mij vrijdagavond op om me dit duidelijk te maken. Nu stond er echt helemaal niets meer in de weg om de tocht Maastricht – Namen – Bouillion – Namen – Maastricht te volbrengen. Behalve natuurlijk een laatste snelle inpakbeurt of eventueel een paar slechte benen.

Maastricht – Namen 120 km
Met een lichte bewolking en een prettige temperatuur, voor een fietstocht althans, vertrokken we vanuit Maastricht. Via Kanne reden we met een westelijke bocht om Luik heen richting Namen.
Het eerste gedeelte van de tocht liep over glooiend terrein en was daardoor prima om in te komen. Het tweede gedeelte, vanaf Aineffe, was naast een stuk pittiger ook mooier. Hier kregen we een aantal flinke beklimmingen en afdalingen in een bosrijke omgeving voor onze kiezen. We kregen dan ook direct het gevoel als of we meer de Ardennen in reden, en dat was natuurlijk ook zo!
‘s Avonds konden we dan ook met een biertje en een rokertje voldaan terug kijken op een geslaagde dag. De eerste etappe was binnen!

Namen – Bouillion 145 km
Na een stevig ontbijt vertrokken we met een stralend zonnetje richting Bouillion. Al snel hadden we een flinke en lange klim te pakken en bleven daarna, gelukkig, op een plateau rijden.
Vanaf Morville (lees: Morteville) moesten we echter weer vol aan de bak. Met twee beklimming van 13% en een slopende derde klim, die op 495 meter hoogte eindigde, was de fut inmiddels wel behoorlijk uit de benen geslagen. In Montherme moest er dan ook even flink bij getankt worden.
Het laatste stuk was eigenlijk wel weer goed te doen, als je goede benen hebt tenminste. Ik had ze niet en dus werd het gewoon door buffelen. Gelukkig werden we ’s avonds door twee charmante serveersters op onze wenken bediend. “Twee lasagna een twee witbier, sil vous plais.”

Bouillion – Bouillion 125km
Omdat de heen weg toch zwaarder was dan gedacht zouden we deze dag iets rustiger aan doen. De “rustdag” tocht werd dan ook op 80 tot 100 km beraamd.
Wederom konden we meteen vol aan de bak en moesten we tot 432 meter klimmen richting de Franse grens, waarvan vooral het begin erg stijl was. Daarna reden we heerlijk binnendoor door de glooiende Franse Ardennen.
Vanaf Blagny werd het weer even serieus klimmen richting België. Na een korte stop bij een guesthouse van een Nederlands echtpaar in Villers d’ Orval reden we naar de plaatselijke Abdij om ook daar even een kijkje te nemen.
Na de mooie Abdij van d’ Orval werd de route ingekort. We schakelden over van gps naar kaart en dat ging niet helemaal goed. Door een flinke bocht in het parcours kregen we toch weer flink wat extra kilometers aan de broek. Hoewel de verdere route langs de Semois erg mooi was kwamen we toch vermoeider aan in Bouillion dan de bedoeling was. Daar ging dus onze rustdag dus, gelukkig waren onze serveersters er om ons op te vrolijken!

Bouillion – Namen 145 km
Na de tassen vol met broodjes te hebben gestopt konden we weer eens een keer direct aan de slag! Vanuit Bouillion klommen we richting Sensenruth en reden over rustige binnendoor wegen richting Gedinne.
Hoewel de route al behoorlijk zwaar was werd het na Gedinne nog wat zwaarder. Tot, en langs, de Franse grens volgde een aantal zware beklimmingen elkaar in korte tijd op. Vanaf Givet richting Ciney werden de beklimming gelukkig wat minder zwaar maar hier kregen we helaas wel weer de wind vol op kop!
In Ciney moesten we dan ook echt even een flinke stop houden. Voor Erwin om er voedsel in te krijgen en voor mij om er voedsel uit te krijgen!
Richting Namen zou er een flinke afdaling moeten komen maar er bleek elke keer weer toch nog een zoveelste beklimming op te duiken voordat we echt naar beneden gingen. Naast erg zwaar was de tocht gelukkig toch ook erg mooi. In de jeugdherberg trakteerde we onszelf dan ook maar op een biertje!

Namen – Maastricht 125 km
Hoewel de zon prachtig scheen was het toch behoorlijk fris aan de start van onze laatste dag. Langs de Maas reden we richting Lives - Sur – Meuse waar we aan de klim begonnen. Tot aan Gesves bleven we steeds in stevige etappes klimmen waarna we op het plateau kwamen. Hier draaiden we naar het noorden en reden vol tegen een koude en stevige wind in. Kop over kop reden we verder tot we in de afdaling Esneux binnen reden. Hier konden we inmiddels de stal alweer ruiken en dus werd het laatste gedeelte van de route, om toch maar een beetje bijtijds thuis te zijn, binnendoor verreden.
Via de klim naar Dolembreux, Andoumont en Soumagne reden we de N604 op om daarna in een grote en lange afdaling naar Maastricht te rijden. Met nog precies 5 minuten konden we de kaartjes kopen, een sportdrankje halen en de trein in springen.
De hele missie was geslaagd en voldaan konden we naar huis bellen om door te geven dat we voor het eten thuis waren!

Met dank aan: Rotterdam Vormgeving

8 opmerkingen:

Bananeman zei

Goed zo mannen! Dat klinkt als een fijn fietsplannen avontuur. Ik zie ook dat jullie in ieder geval nog niet uit jullie shirtjes zijn gegroeid!

rotimanis zei

Over shirtjes gesproken. Mijn fietsplannenshirtje is schaafvast gebleken. Maar goed, dat lag aan de belgische wegen en aan mijn handigheid met het kliksysteem...

Braveau mannen! De fietsplannen-eer hoog gehouden.

DiRene zei

Lekker hoor.

Waren dat 2 lasagne & 2 witbier & 2 serveersters per persoon?

Eigenlijk was het dus Maastricht - Bouillion - Bouillion - Maastricht.

Begrijp ik.

rotimanis zei

Ja, namen zeggen mij niks.

Bananeman zei

Wat mij wel opvalt in het stuk is het geklaag over de vele steile klimmetjes. Wellicht is een fietsvakantie in de Flevopolder een idee voor volgend jaar? ;-)

rotimanis zei

Ik sluit me aan bij Rene en Edgar...
Laat voortaan wat meer serveersters opdraven.

bokkie zei

Volgend jaar de Flevopolder is natuurlijk altijd een optie.
Minder kilo's in mijn geval en een bergverzet voor Erwin zo ook een hoop schelen!

Anoniem zei

Yes exactly, in some moments I can bruit about that I jibe consent to with you, but you may be making allowance for other options.
to the article there is still a definitely as you did in the downgrade issue of this demand www.google.com/ie?as_q=ftp clients aio ?
I noticed the axiom you have not used. Or you functioning the dark methods of promotion of the resource. I possess a week and do necheg

Er is een fout opgetreden in dit gadget