23 april 2007

Amstel Gold Race - Een Verslag


Afgelopen zaterdag hebben Erwin Crazy Rabbit en mijzelf de tourversie (125km route) van de Amstel Gold Race gereden.

We konden de rugnummers van Ivo en Leon C. overnemen. Dank daarvoor heren! Ik was Ivo, Erwin fietste in de gedaante van Leon.

We zijn 's ochtends vroeg vanuit Amsterdam naar Valkenburg gereden. Heel erg hard ging dat niet in de fraaie nieuwe Alfa Romeo van Erwin dankzij een probleempje met het motor management systeem. Onderweg werd vier keer gestopt op een parkeerplaats om de auto even te kunnen resetten zodat we op z'n minst de 120km/h weer konden halen.

In Valkenburg aangekomen bleek het druk maar wel prima geregeld waardoor we om iets van 10:15 beladen met rugnummer, stuurplaatje, BikeChip en polsbandje konden starten aan de tourtocht.

We hebben de eer van de familie Coumans proberen hoog te houden over de diverse Limburgse pukkels. De 125km route was een fraaie route, voornamelijk ten noorden van Valkenburg. De route ging in het begin over heen en weer over de Maas en kwam over een aantal heuveltjes die Erwin en ik nog niet eerder hadden gedaan. Vooral de Adsteeg met zijn kasseien was een leuk klimmetje om te doen.

Zie ook de route zoals Erwin hem heeft opgenomen op zijn GPS fietscomputer.

Iets over de helft zat de verzorgingspost met voldoende drinken en eten waarna de route vervolgd werd naar voor ons bekender terrein zoals de Fromberg, de altijd fijne Keutenberg en uiteraard de finish op de Cauberg. Mijn benen waren niet super (maar ik piek dan ook altijd iets later in het seizoen) en ik zat regelmatig tegen de verzuring aan te fietsen. Op het laatste stukje ging Erwin dan ook zijn eigen gang.

Een heuvel als de Keutenberg op klimmen was erg leuk omdat er veel publiek langs de kant stond om je aan te moedigen. De finish op de Cauberg was minder omdat het er zo druk was dat je geen kant op kon en het laatste stuk kon je zelfs niet anders dan lopen. En eenmaal over de finish nog een eind schuifelen om je t-shirt e.d. op te halen.

Hoewel wij zelf alleen maar vrolijke mensen zijn tegengekomen zijn er helaas ook een boel minder aangename zaken gebeurd, zowel tijdens de toertocht als tijdens de echte race op zondag. Op de L1 web site valt te lezen:

De organisatie van de Amstel Gold Race is geschrokken van de vele incidenten rond de wedstrijd en de toerversie afgelopen weekend: een echtpaar uit Beek mishandeld, twee gewonde verkeersregelaars, één toeschouwer aangereden door een volgwagen en nog een vechtpartij na afloop.

Met name de mishandeling van het echtpaar door twee toerfietsers uit Beverwijk zorgt voor veel ophef zoals al eerder vermeld op dit blog. Hoewel inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis blijft de toestand van het mishandelde echtpaar zorgwekkend valt te lezen in het Limburgs Dagblad.

Mijn uiteindelijke eindtijd van deze soms wat chaotische maar voor ons zelf eigenlijk toch zeer plezierige tocht was als volgt:


Bekijk ook de sfeerrapportage van de tocht gemaakt door L1 (afspelen in Windows Media Player).

3 opmerkingen:

Bananeman zei

Naast fietsers en automobilisten heb je trouwens onder de toeschouwers ook een behoorlijk aantal mongolen. Bekijk en vooral luister maar eens naar dit filmpje gemaakt door een wielerfan tijdens de echte Amstel Gold Race.

bokkie zei

Ik wist het wel, echt talent verloochent zich niet. Na deze winst van Ivo “A” Coumans pakt Leon Coumans deze zomer de koninginnenrit in de Tour. En als Roy Coumans nu ook eens met zijn training gaat beginnen is hij mooi op tijd klaar om dit najaar nog de Ronde van Lombardije te pakken!

ivo C zei

Nou Ed en Erwin jullie hebben flink doorgereden. Chappau heren. Heb nog getracht jullie live te spotten. Is helaas niet gelukt. Op naar de volgende tour!