11 juni 2009

Limbourg Weekend 2009

Dit jaar liep het inmiddels klassieke Limburg Weekend iets anders dan normaal. Oké, de datum bleef min of meer het zelfde, maar de verspreiding van deelnemers en de hoofdlocatie was anders. Daarom werd het dit jaar niet het Limburg Weekend maar het Limbourg Weekend. Dat komt omdat we door het gebied van het vroegere Hertogdom Limburg reden, Limbourg op zijn Frans. Op de laatste dag zouden we ook het Stadje Limbourg zelf aan doen. Als of het niet mooier kon reden we ook, per ongeluk, zo via het oude gedeelte Limbourg binnen!


Vrijdag 29 Mei: Maastricht - Stavelot (door Bokkie)

Op vrijdagochtend stond ik, met mijn met koffiebekers gevulde bidonhouders, op Station Utrecht Centraal. Een voor Ed en een voor mij. Na een voorspoedige reis kwamen wij op Station Maastricht aan. Hier werden de bidons met water gevuld, nog wat extra’s te eten gekocht en daarna gingen we met een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur richting Stavelot.

Bij Noorbeek reden we de grens over richting Sint-Maartens Voeren. Niet veel later bereikten we de Waalse grens en passeerde de Val Dieu. De route werd steeds mooier en de klimmetjes steeds langer & lastiger. Bij Goffontaine staken we de Vesdre over. Hier hielden we, in de schaduw, even pauze. Na deze stop ging het echt flink omhoog. Deze mooie klim bleek uiteindelijk ruim 20 Km lang te zijn en aan het eind bereikte we een hoogte van 510 meter. Inmiddels waren mijn benen wel leeg, gelukkig kwam er nog een lange afdaling richting Stavelot. Helaas bleek het laatste stuk naar Stavelot toch nog op te lopen waardoor mijn benen de laatste reserves moesten aanspreken om de ruim 90 Km telende tocht te voltooien.

Op het terras van de Camping was het tijd om onszelf eens lekker te verwennen met een biertje. Niet veel later kwamen Edward & Hanneke op de fiets vanaf hun hotel in Stavelot naar ons toe. Ook Eric & Jasmijn volgde kort daarna. Zij hadden vanuit Landal GreenParks Stavelot een rondje gemaakt. Helemaal compleet & met biertjes er bij was het gelijk gezellig. Gelukkig ging het er bij het tafeltennissen tussen Ed & Jasmijn wel serieus toe.


Zaterdag 30 Mei: Stavelot & Hoge Venen (door Ed Bananeman)

Terwijl Hanneke zich vermaakte in Plopsaland en daar onder andere Kabouter Plop (wie anders) tegen het lijf liep zocht het Fietsplannen team ander vertier. De camping was vandaag de verzamelplek en vanaf daar ging het, al dan niet in witte broek gekleed, een uur later dan gepland (oorzaak onbekend), direct omhoog de Haute-Levée op. Een motherfocker in de woorden van Michael Boogerd. Een motherfocker die de meeste Fietsplanners al kenden uit het parcours van de Luik-Bastenaken-Luik toertocht. Maar daarom niet minder een motherfocker. Wel een motherfocker vanaf waar je mooie kiekjes kunt maken. Dat dan weer wel.

De tocht verliep verder via Francorchamps richting Spa. Het plan was om links om Spa te buigen maar door miscommunicatie in het peleton werd er doorgefietst tot in het centrum van Spa. In het centrum van Spa zit een fietsenmaker. Nadat het team weer verzameld was in Spa werd er omgedraaid en ging het Fietsplannen team, de zojuist met volle snelheid afgedaalde, heuvel weer omhoog.. Weg van de Fietsenmaker. Ook bij deze beklimming had Jasmijn echter de grootste moeite om boven te komen. Dit omdat haar fiets de hele tijd doortrapte. “Je moet ook wat beter schakelen” werd haar voorzichtig toevertrouwd. Het probleem bleek echter een verkeerde verbindingsschakel in haar gloednieuwe ketting. Na goed overleg binnen het team en vele pogingen (niet altijd succesvol) om contact te krijgen met de nog missende Fietsplanner Erwin 'The Flyer'R. op een gesloten terras (en dus ook geen koffie) werd besloten om toch maar met zijn allen af te dalen naar het centrum van Spa. Want daar was een fietsenmaker. Gelukkig had de fietsenmaker wel de juiste verbindingsschakel en al snel kon het team verder. Vanwege de nu al grote achterstand op het schema werd besloten om van de route af te wijken en een shortcut te nemen de Hautes-Fagnes op.

In Hockay sloeg het noodlot weer toe en reed Edward lek. Gelukkig werd hij goed geholpen door andere Fietsplanners en was de band snel verwisseld. Sommige Fietsplanners probeerden zelfs met mond de band alvast op te blazen. Hulde! In Hockay haakte ook een verloren mountainbiker even aan bij het team en werd een eindje verderop (behoorlijk bij toeval) weer netjes bij zijn vrienden in het bos afgeleverd. Zo zie je maar. Sluit je aan bij Fietsplannen en je komt altijd goed terecht.

De belangrijkste missie van de dag werd echter niet uit het oog verloren: de (emotionele) rendezvous met Erwin 'The Flyer' R. die vanuit Maastricht ons tegemoet kwam. Dat kon hij op zijn gemakje doen dankzij alle eerder genoemde tegenslagen van het Fietsplannen peleton. Bij Xhoffraix (“het dorp dat begint met X en eindigt met een X”) was het eindelijk zover.

Vanwege tijdgebrek werd de rest van de geplande route ook enigszins ingekort. Maar zeker niet minder fraai. Terug op de camping werd gezellig nageborreld en werd er een frisse pastasalade in elkaar gedraaid door meesterkok Bokkie voor het hele team. Na een fanatiek potje toepen gingen ook Jasmijn en Eric weer terug (in het donker) naar hun onderkomen aan de andere kant van Stavelot en maakte het team zich klaar voor de volgende dag.


Zondag 31 Mei: Langs de Aisne (door Edward)

Een nieuwe maand. Met nieuwe kansen (?! Red.). De ochtend begon goed met het verzamelen bij de rotonde. Aangezien Stavelot nogal groot is, was het even zoeken naar de juiste rotonde. Maar binnen no-time was iedereen present. Nog voor we goed en wel onderweg waren, kwamen we al veel toerrijders tegen die reeds bezig waren met hun Luik-Bastenaken-Luik.
En nu wij nog. Stevig gemotiveerd, begonnen ook wij aan onze tocht, met 1500 hoogtemeters in het verschiet. Na het eerste gedeelte over de grote weg, konden we vervolgens een deel over het parcours van L-B-L met rijden. Dan ging bij de meesten aardig, al slalommend tussen de andere L-B-L toerrijders.

Onderweg even halt gehouden voor de nodige versnaperingen bij de patisserie, konden we onze weg vervolgen.
Na zo’n 30 km een uitgebreidere stop met koffie en cola en….tosti’s. Vegetarische tosti’s waar al dan niet vakkundig de ham was weggehaald. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Edward haakte af en keerde terug naar de camping om met Hanneke in het zonnetje te zitten.
De andere Fietsplanners peddelden ondertussen rustig door en begonnen aan een lange afdaling om vervolgens een lastige klim te beginnen te Roche a Frene. De stevige kuitenbijter bracht bij menigeen oerkrachten naar boven, of joeg deze heuvel juist de laatste krachten uit het lichaam. Na een zeer prachtige klim kwam iedereen tevreden bij, om vervolgens richting Stavelot door te fietsen.

Eric en Jasmijn sloegen af om in Landal op te frissen, terwijl het restant naar de camping fietste. Enkele dapperen begonnen zelfs een eindsprint. Daar waar Cavendish zich laat gelden in de allerlaatste 50 meters, waren Edgar en Erik dit al ruim 2 kilometers voor de finish aan het doen….
Nou ja, het alcoholische vocht smaakte na afloop prima.
Nadat eenieder zich had opgefrist, kwamen ook Eric en Jasmijn naar de camping om de groep te completeren. Na kort beraad werd besloten om het avondmaal in Stavelot bij de Chinees te gebruiken. Ook dit verliep vlotjes. En zo werd wederom een fietsdag afgesloten. De campinggasten gingen al lopend terug naar de camping, althans dat geloof ik.


Maandag 1 Juni: Stavelot - Maastricht (door Erwin "The Flyer")

Terwijl de Col de Roche a Frene nog nagloeide in de benen was het deze maandag al weer tijd om de stacaravan in acceptabele staat op te leveren. Vlijtig als de Fietsplanners zijn, verliep dat vlotjes en om 10:00 uur was het rendez-vous bij de inmiddels welbekende rotonde te Stavelot.

Het uitgedunde peloton (Edward is afgehaakt) rijdt vandaag een ochtendetappe naar Limbourg. Van daar zullen Erik & Eric weer terukeren naar Stavelot. De rest rijdt door naar Maastricht NS.

Op het eerste gezicht leek het een eenvoudige tocht met veel afdalen. In de praktijk moest er echter ook nog behoorlijk veel geklommen worden. Enkele Fietsplanners met een gebrekkige parcourskennis (i.e. gebrekkige voorbereiding) hadden hier niet op gerekend en zij bereikten het pittoreske Limbourg dan ook stukken minder fris dan verwacht.

Na een verkwikkende koffie met vlaai stond met name Erwin 'the flyer' R. te popelen om huiswaarts te fietsen. Helaas vloog de flyer ditmaal zijwaarts. Klassiek gevalletje van met vastgeklikte voet aan de verkeerde kant van de fiets afstappen. De schade die deze korte duikvlucht aan fiets en flyer toebracht was gelukkig beperkt. De flyer vermande zich en kon met de groep mee naar Maastricht.

Maar niet voordat afscheid was genomen van Eric & Erik, die teruggingen naar Stavelot. Na enig klimwerk kon voor iedereen dan eindelijk het grote afdalen beginnen. A la prochaine!

Fin

 
Met dank aan: Rotterdam Vormgeving

2 opmerkingen:

Bananeman zei

Wat een goed verhaal! En wat een goed weekend! Zou het zo weer doen.

bokkie zei

Zeker!
Laten we het tijdens het Vuelta Weekend nog maar eens dunnetjes over doen.