09 juli 2007

Marmotton

Galibier descent
Zaterdag 7 juli heb ik de Marmotte gereden. Ik kwam een heel eind, dat wil zeggen t/m de 4e bocht van de Alpe d'Huez, nummer 18, maar moest toen opgeven door de hitte. Dat betekent het certificaat "Marmotton" in 8:45. Een interessante tocht, met erg mooie bergen en gave afdalingen. En een hoop deelnemers, wat meestal goed is voor de sfeer.

Om te acclimatiseren reed ik maandag naar Bourg d'Oisans, hotel de Milan. Na wat omzwervingen over de duitse autobahn en de zwitserse en franse alpen (even m'n nieuwe auto uitproberen) kwam ik in 14 uur aan. De terugweg over frankrijk nam overigens maar 10 en een half uur in beslag.

De volgende dag de Alpe d'Huez uitgeprobeerd in 1 uur en 16 minuten. Toch weer 10 minuten sneller dan vorig jaar. Daarna begon de regen. Gelukkig een auto bij me met goede banden dus een hoop lol in de bergen met het parcours van de Marmotte.

De dag erna met Rob, een vriend van Jur, m'n spintrainer, de col d'Ornon opgefietst in de hagel. ('s ochtends alleen was die col nog droog)

Donderdag was het weer wel ok, en toen in een heel rustig tempo de col de Lauteret opgefietst en afgedaald. Vrijdag rustdag.

En zaterdag de dag natuurlijk. Mijn startnummer was 1013, en de eerste 2000 startten om 7 uur. De ochtend begon met honderden mensen op zoek naar de juiste manier om in de startrij te komen. Om 10 over 7 begon het feest echt.

Het was erg mooi, en het begin viel heel erg mee. Het plan om m'n hartslag onder de 80% lukte goed. Met een laag startnummer en 700 cracks achter je wordt je wel vaak ingehaald en moet je de de neiging om achter een groepje aan te springen weerstaan. De afdaling van de col du Glandon maakte gelukkig veel goed. Het begin zit vol haarspeldbochten en is best gevaarlijk, maar het was niet druk, en de 20 km naar beneden gingen in 28 minuten voorbij.


Daarna komt het stuk in de vallei van de Maurienne. Dat is niet spannend, maar wel licht omhoog. Een groepje is handig om de inspanning laag te houden. Maar ook gevaarlijk; in St Jean de Maurienne lag een rangeergebied waar spoorrails diagonaal over de weg ging. In het groepje waarin ik zat, van een man of 15, ging een jongen verkeerd over de rails, te veel in de lengterichting van de rails, en ging onderuit met 30 km/u. De man voor me en ik konden rechts langs zijn hoofd ontwijken maar een aantal rijders achter hem reden tegen hem op en het was een lelijke valpartij. Hopelijk gaat het goed met de rijder, ik heb er niks over kunnen vinden op nieuws sites.

De klim naar de Telegraphe was al zwaarder maar ging nog goed. Na de telegraphe komt een korte afdaling. De Galibier begon wel aardig maar werd erg zwaar vanaf 7 km voor de top. Dat kostte 2 stops en veel tijd, de laatste 7 km koste een uur en een kwartier.

Uiteindelijk was ik na 7 uur en 20 minuten op de top. De afdaling was weer prachtig. Eentje van 50 kilometer om precies te zijn.
Met mij was het niet meer zo prachtig. Het laatste stuk bevat nog een klimmetje en ik werd af en toe duizelig en kreeg blauwe stippen in beeld.
Beneden aan de voet van de Alpe d'Huez was een revitailleringspost. Als je die haalt heb je 'Marmotton', en die was dus binnen. Na heel veel drinken, afkoelen, eten en uitrusten in de volle zon (gevoelstemperatuur 35 graden, het asfalt op de Alpe begon te ruiken) toch geprobeerd om naar boven te gaan. Het ging niet snel maar wel gestaag. Alleen in de volle zon. Ik hoopte snel in de schaduw te kunnen fietsen, maar bij bocht 18 was die er nog niet en ik voelde met niet lekker van de hitte.

Met pijn in het hart besloten om te stoppen, maar dat leek me het verstandigst.
Maar volgend jaar... Ed, Mark, ik doe met jullie mee!

Erwin3 opmerkingen:

Bananeman zei

CHAPEAU!!! Met blauwe stippen nog zo ver komen, Vader Abraham zou trots op je zijn!

bokkie zei

CHAPEAU AUSSI!!!
Bocht 18 of wat dan ook, het blijft een topprestatie! En... natuurlijk is er een revange mogelijkheid in LBL.
En over volgend jaar, de Dolomieten Marathon lijkt mij eigenlijk veel leuker!
Maratona dles Dolomites of,
marmotte.bizland.com

Killer Rabbit zei

Dan doen we ze toch allebei? Binnenkort even een trainingsschema opstellen?

Er is een fout opgetreden in dit gadget