08 januari 2007

Ontbering en meer heroische zaken

Ok, de kop is eraf. Het seizoen is geopend. En hoe.
Wel: vandaag 7 januari, met de Ronde van de Venen.
Aardig op tijd aanwezig bij de startkoffie waren: Mark, Erwin, Ivo, Leon, Roy, en Erik.
De Ronde Venen blijken ergens in de driehoek Utrecht-Uithoorn-Harmelen te liggen, alvast, dat zijn de plaatsnamen die het opvallendst op de bordjes stonden onderweg.
De rest van de bordjes was slecht leesbaar door opspattend modder, en andere zaken die omhoogkomen als je ervoor kiest in het wiel te hangen. En dat bleek ook voor deze ronde weer een hele goede strategie.

Het KNMI zat er aardig naast: het regende echt wel meer dan de dag ervoor. Www.buienradar.nl had het wel goed overigens. Verder was voorspeld dat de wind zou draaien van zuid-west naar west, waarop onze rijrichting was afgestemd, maar toch ontstond het gevoel dat de wind op wonderlijke wijze op de meeste polderwegen vooral van schuin voor kwam, behalve dan op het door Mark perfect uitgekozen bochtige laantje richting Harmelen, waar toch een topsnelheid van 47 km/u geklokt werd door Mark.

De kledingkeuze bleek zeer bepalend bij deze tocht. Handschoenen en overschoenen zijn rond deze tijd van het jaar dringend aanbevolen en met minimaal twee lagen kleding op benen en armen ben je echt geen watje. Waterproof overschoenen laten na 80 km het water wel door.
Verder was het aantal beschikbare versnellingen van belang, met keuze uit slechts twee (grote blad of kleine) rij je achteraan.
Ook engergierijke voeding in de week vooraf is van belang gebleken. Een weekje fruitsapjes bleek te weinig te zijn om in de kop mee te draaien, ook al zitten er veel vitamine C in.
Enkele malen mountainbiken of regelmatig spinnen bleek wel hele goede voorbereiding, evenals de dag ervoor een stuk gaan fietsen.

De ploegen tactiek liet tijdens deze tocht te wensen over. De veelbesproken waaier werd slechts even toegepast en dan nog niet eens tot in perfectie. Ook het kopwerk werd met te hoog tempo uitgevoerd, waardoor de ploeg er te weinig voordeel aan had. Mogelijk heeft dit feit de doorslag gegeven om na 50 km aan te dringen op een inkorting van de oorspronkelijk geplande 115 km naar zo'n 80 km, die door Mark op slinkse wijze nog tot ongeveer 88 km opgerekt kon worden. Maar dat was dan ook echt genoeg voor vandaag.
Het groene hart is erg mooi rond deze tijd van het jaar, als de zon schijnt. Dat deed hij vandaag niet, maar toch kan dit een mooie tocht genoemd worden. De door Mark uitgekozen weggetjes, dijkjes, slootjes, vaarten waren allemaal bijzonder, maar sommige sprongen eruit: een stoeptegel fietspad tussen bomen zonder weg erlangs, een mooie bochtige dijk met schapen erlangs, de weg langs de amstel en de oversteek met een pont, de eerder genoemde bochtige laan ten westen van Harmelen en natuurlijk die venijnige korte beklimming van de brug over het Amsterdam Rijnkanaal, die toch nog even het rabbit gevoel omhoog wist te brengen.

Het mooie van de tocht zat hem toch ook in het vage gevoel van ontbering en meer heroische zaken die het fietsen extra de moeite waard maken. Wie zegt dat men een hoge berg nodig heeft om een echte wielrenner te zijn, heeft vast de Ronde van de Venen niet gereden.

Enrique La Bourgogne

de routekaartMet dank aan: Rotterdam Vormgeving

4 opmerkingen:

bokkie zei

He Enrique, zag dat je naast schrijftalent ook nog een behoorlijke sprint bergopwaarts hebt!

ed zei

Chapeau heren! Al blijf ik er bij dat je in deze tijd van het jaar beter kunt gaan duiken in australië..

bokkie zei

Ligt er wel aan waar je in duikt & het blijft altijd opletten met die pijlstaartroggen.

Killer Rabbit zei

Hadie!
De gereden en de geplande route zijn nu te vinden op deze URL:

http://maps.google.nl/maps?f=q&hl=nl&q=http://gobi.klomp.org/RondeVenen.kmz&ie=UTF8&z=11&om=1

Je kan daar ook klikken op "Weergeven op Google Earth" om het van alle kanten te bekijken.

Er is een fout opgetreden in dit gadget