09 december 2006

Op Kop Rijden

Vraag 11 van de nationale wetenschapsquiz van dit jaar luidt als volgt:
Vlak achter een voorligger verbruikt een fietser minder energie dan als hij alleen fietst. Maar heeft de koprijder ook profijt van die situatie?De mogelijke antwoorden zijn:
  • A. Nee, integendeel, hij moet wat harder trappen.
  • B. Nee, het maakt geen verschil.
  • C. Ja.
Hier moeten wij als mannen op de fiets toch een antwoord op weten? Ik denk wel dat het uitmaakt of de koprijder wel of geen fat bottomed girl is, maar dat weet ik niet zeker.

5 opmerkingen:

bokkie zei

In de sociale wetenschap is het antwoord: ja, want hij mag daarna lekker achterin gaan hangen voor een poosje.

Maar goed, ik denk zeker dat hij voordeel heeft. De wind achter renner 1 draait naar binnen en zorgt voor zuiging (u leest het goed) waar renner 2 zo'n profijt van heeft. Renner 2 zorgt er echter voor dat deze wind meer in de rug van renner 1 "geduwd" wordt en deze zodoende meer stuwing ervaart.

Renner 3 zit trouwens nog weer wat beter want die hoeft nog minder energie (dan renner 2) te verbruiken! Voor renner 4, 5 enz. maakt het daarna weinig meer uit

Waneer krijgen we de uitslag?

Anoniem zei

http://www.vpro.nl/programma/nwq/artikelen/32400375/

bokkie zei

Van de NWQ site:

Antwoord c is het goede antwoord: de koprijder heeft ook profijt van de situatie. Als je in een windtunnel twee cilinders achter elkaar zet, vermindert voor beide de luchtweerstand. De optimale situatie, waarin beide cilinders de minste weerstand ondervinden, doet zich voor als ze twee diameters van elkaar staan. Maar bij fietsers is het verschil kleiner. In tegenstelling tot een cilinder zit een fietser niet stil en heeft hij geen volmaakt ronde vorm. In de windtunnel ondervond de "kopman" 0,8% minder luchtweerstand als er iemand achter hem fietste dan in zijn eentje. Dat lijkt niets, maar in een sport waar het soms op honderdsten van seconden aankomt, kan het de doorslag geven . Bovendien wil een koprijder per se op kop blijven rijden. Het heeft dus ook een psychologisch voordeel.

Erik B zei

Dan is dus het in het wiel springen bij een ontsnapping helemaal niet zo handig om iemand terug te halen, want in feite duw je hem. Rare sport.

bokkie zei

Nee... als je dan in z'n wiel zit moet je juist je benen zoveel mogelijk stil houden, je bent tenslotte malle Jodokus niet!
En als 'ie zichzelf eindelijk opgeblazen heeft dan demareer je vol weg en roep je: "bedankt he!"

Altijd eerst het bordje van een ander leeg eten!

Er is een fout opgetreden in dit gadget